Det är hög tid att lyfta på rumporna!  

Vi tog socialdemokraternas nya partisekreterare Tobias Baudin på pulsen och pratade om vägen mot valseger och de utmaningar som väntar för partiet.

Tobias Baudin valdes till ny partisekreterare vid kongressen i början av november. Nu åker han landet runt för att träffa folk och besöka parti- och fackföreningar. Vi passade på att intervjua honom när han gjorde ett tredagars nedslag i Skåne. Det blev ett samtal om valrörelsen, den socialdemokratiska politiken och glädjen att åter kunna träffas fysiskt.

Frukost med fackligt aktiva, besök på familjecentralen på Värnhem i Malmö, dörrknackning i Åstorp och ros- och flygbladsutdelning i Kävlinge. Nästa stopp Landskrona. Mellan ett möte med S-pensionärer, Byggnads, Kommunal och IF-metall och lunch med arbetarekommunens ledning fångar vi honom på partiexpeditionen. 

–Det har varit sex intensiva veckor sedan jag valdes på partikongressen. Det har blivit mycket resande. Jag tycker att det är viktigt att vara ute och träffa folk, lyssna in vad väljare och partivänner tycker. Men också tala om vår väg framåt, säger han. 

Folkrörelse

Vägen framåt är något som Tobias Baudin återkommer till. Den handlar om hur vi stärker arbetarrörelsen och vinner valet, konstaterar han. 

– Vi måste bli fler medlemmar, få in mer energi, bli en starkare folkrörelse och stärka medlemsinflytandet i partiet. Det är bara nio månader kvar till valet, så nu är det hög tid att lyfta på rumporna och gå ut och möta väljarna.

Du knackade dörr igår i Åstorp, säger jag. Du gillar det, förstår jag.

– Det känns alltid bra att träffa folk. Jag slås av att de flesta är så himla trevliga. Vi politiker måste lyssna, inte bara prata.

Han säger att det är i de här samtalen som folkrörelsens styrka ligger.

– Vi socialdemokrater är många och vi är som folk är mest. Ta det här med vinster i välfärden. Det kommer upp ofta när man knackar dörr. Folk är förbannade på att det får gå till så här, säger Baudin och pekar ut stopp för vinstuttag i skolan som en viktig del av den politik som Socialdemokraterna går till val på.

– Det känns alltid bra att träffa folk. Jag slås av att de flesta är så himla trevliga. Vi politiker måste lyssna, inte bara prata.

Offensiv politik

Det är tre områden, berättar Baudin, som kommer stå i fokus för den socialdemokratiska politiken: att bryta segregationen, skapa nya jobb och att återta kontrollen över välfärden.

– Sverige är fantastiskt, men det finns ett antal problem, det är problem som vi måste lösa. Inte minst handlar det om segregationen, säger han och fortsätter:

– Alla barn ska ha rätt till en bra start i livet. Segregationen skapar ett samhälle som inte håller ihop och är en grogrund för kriminalitet och våld. Vi måste vända på varenda sten för att bryta detta. Det är vår främsta prioritet. Förskola och skola är grunden. Men också att alla har ett jobb att gå till.

 Full sysselsättning och jobb med schyssta villkor är frågor som ligger den gamle Kommunalordföranden varmt om hjärtat. Sverige har goda förutsättningar, menar han. Men det gäller också att ställa krav på oseriösa företag.

– Vi kan skapa många nya jobb genom den nödvändiga klimatomställningen. Sverige ligger långt fram. Men det finns också många avarter på dagens arbetsmarknad. I Sverige gäller svenska kollektivavtal och svenska löner. De företag som inte accepterar det måste vi bli tydligare mot.

 Det tredje området handlar om vad Baudin beskriver som att återta kontrollen över välfärden. Det måste bli ett slut på att skattepengar flyter i väg till skatteparadis, argumenterar han.

– Vi har ett nyliberalt system i den svenska skolan. Sverige är ett land där man nästan helt fritt kan etablera en förskola eller skola och göra hur mycket vinst man vill på våra pengar, pengar som är avsedda för barnen, säger Baudin och konstaterar att vi måste ändra på detta.

– Våra skattepengar ska gå till det som de är till för. Inte till skatteparadis. Vi kommer att gå fram med ett förslag med vinstutdelningsförbud för skolan. Mitt budskap är enkelt: barnen går före vinstintressen.

SD-röst är lika med M-röst

Hur ser du på vad som skett på den högra kanten, formerandet av ett nationalkonservativt block? undrar jag och pekar ut genom fönstret. Det var ju här, säger jag, i Landskrona som Sverigedemokraterna redan 2002 fick sitt kommunala genombrott och som ett SD-stött borgerligt styre tillträdde valet därpå, ett styre som suttit sedan dess. 

– Det visar att Sverigedemokraterna är ett högerkonservativt parti. Det blir allt tydligare nu när Jimmie Åkesson krokat arm med Ulf Kristersson. Det är inget mittenparti, det är ett högerparti. En röst på Sverigedemokraterna är en röst på Moderaterna. Det är nog väldigt få bland de LO-medlemmar som sympatiserar med SD som vill ha Ulf Kristersson som statsminister.

– Jag är helt övertygad om att Kristersson kommer att släppa in Sverigedemokraterna i regeringen. Han har inte hållit någonting han lovat om Sverigedemokraterna hittills, det kommer han inte göra nu heller, säger han men tillägger: ­

– Om han får chansen. Men det ska vi se till att han inte får, genom att vinna valet.

 Tony Johansson

 

 

Tobias-Baudin_ny_ny

Tobias Baudin valdes till Socialdemokraternas partisekreterare på partikongressen i november förra året. Han var tidigare förbundsordförande för Kommunal. 


DELA!

SOCIALDEMOKRATERNA SKÅNE
Olof Palmes Plats 1
214 44 Malmö
Tel: 040 – 660 73 00
skane@socialdemokraterna.se
www.socialdemokraternaskane.se
www,facebook.com/SocdemSkane