Nytt avstamp för S

NIKLAS KARLSSON - ordförande Socialdemokraterna i Skåne

Niklas_karlsson

Sommarens valrörelse känns en bit bort. Nu några månader in i den nya mandatperioden börjar vi så smått vänja oss vid och anamma partiets oppositionsroll i riksdagen. Det är en viktig roll. Inte minst ska vi ställa högerregeringen till svars för alla löften deras partier gav inför valet, som ett efter ett har visat sig vara svåra eller omöjliga att uppfylla. Energiförsörjningen, elprisstödet och brottsligheten är några framträdande exempel. Vår rörelse måste också ta tillfället i akt och använda den här mandatperioden till att ta avstamp för socialdemokratins roll i samhällsbygget framöver. Jag menar att detta är vår viktigaste uppgift den kommande tiden.

Längre in i det här numret är vår tidigare partiordförande Ingvar Carlsson inne på hur partierna tappat greppet om den politiska dagordningen. Istället är det mediernas logik som styr debatten, vilket undantagslöst leder till snuttifiering, personfixering och fokus på konflikter, där vissa i politiken fokuserar mer på retoriska snärtigheter framför politiskt innehåll.

Bland de frågor som väljarna tyckte var viktigast inför valet ingick sjukvård, skola och klimat. Det medierna fokuserade på var energi, ekonomi, försvar och brottslighet. När vi bygger vår rörelse för framtiden så måste det vara medborgarnas intressen som utgör grunden. För socialdemokratin är jämlikhet och rättvisa målet för vår politik. Alla medborgare ska bidra efter sin förmåga. Alla får ta del av en generell och skattefinansierad välfärd efter behov. Det låter självklart, men hur ligger det egentligen till?

De flesta av oss måste gneta och tänka igenom varje inköp noggrant. Prisökningar slår hårt mot hushållsekonomin. Samtidigt höjer direktörerna för bolagen bakom butikerna sina löner med 40 procent, men vill att de butiksanställda med lägst lön ska bli utan höjning alls. Är det jämlikhet? Skevheterna i vår vardagsmiljö yttrar sig också i dålig arbetsmiljö. Villkoren för matbuden, ofta iklädda olika nyanser av neonfärgade arbetskläder, med cykel, moped eller bil på väg med nästa leverans av hämtmat, är ett exempel. Passen är slitsamma och stressiga men företagen bakom budtjänsterna tar inget ansvar för arbetsmiljön, utan menar att buden är egenföretagare och därmed inte företagens ansvar. Är det rättvisa?

Vi socialdemokrater har visat att effekterna av marknadsskolan är ökad skolsegregation och ojämlika villkor för elever och lärare. Pengarna till skolan ska stanna i skolan. Vår kamp för elever och skolpersonal har stort stöd från befolkningen och är ett tydligt exempel på hur vi arbetar för ett rättvist samhälle. Det är en kamp vi måste hålla i och bredda med fler frågor.

”Vissa i politiken fokuserar mer på retoriska snärtigheter framför politiskt innehåll.” 

DELA!

SOCIALDEMOKRATERNA SKÅNE
Olof Palmes Plats 1
214 44 Malmö
Tel: 040 – 660 73 00
skane@socialdemokraterna.se
www.socialdemokraternaskane.se
www,facebook.com/SocdemSkane