”Ebba Witt-Brattström skriver om patriarkatet där det sårar som mest

Amanda Johannesson har läst Århundradets kärlekskrig av Ebba Witt-Brattström.  


 

”Hon sa:
Terapeuten menade:
Detta är en manstyp som måste flyta ovanpå.
Han kan bara tänka i termer av överläge och underläge. Dominans eller underkastelse. Accepterar endast kritiklös beundran. Så länge du var en del av hans grandiosa projekt dög du. Dina framgångar hotar honom. Han kan bara rivalisera.Ta det aldrig personligt.

Han sa:
Jag konkurrerar inte med kvinnor.”

Ett utdrag från ett storslaget litterärt kärlekskrig. En man och en kvinna tar plats i en punktroman. De är framgångsrika, hon på Departementet, han i Styrelsen. Witt-Brattström skriver om patriarkatet där det sårar som mest. I det privata, i det intima, i äktenskapet.

Makarna förgör varandra med sina förolämpningar, vilket lämnar dem i ett kärlekslöst äktenskap. Kvinnans framgångar berör inte mannen. Han beskriver sig som överlägsen och en naturbegåvning. Ett geni! Hon kan liknas vid en musa som fyller en funktion i mannens verk. Upphöjdheten infaller inte hos henne.


 

”Varje ord som Witt-Brattström väljer är uttänkt och faller som en litterär explosion. ”

Romanen ska läsas som fiktion, men det går inte att undgå att dra paralleller till författarens privatliv och tidigare äktenskap med Horace Engdahl. Man vet att deras kärleksliv var trasigt. Witt-Brattström är en aktiv motdebattör av Svenska Akademien, vilket Engdahl livnär sig på. Akademien är som det mytologiska El Dorado. En plats med otroligt mycket guld och rikedom som vem som helst hade velat roffa sig åt.

Upphöjdheten som existerar hos Svenska Akademien kommer från de 18 ledamöter som sorterar och väljer vilken litteratur som är värd Priset. Ledamöterna och Akademien är El Dorado. Åtminstone så uppfattar Witt-Brattström den upphöjda kulturinstitutionen, som hon anser är förlegad och odemokratisk. Författaren har själv varit verksam vid flera universitet, med nära anknytning till utbildningsdepartementet.

Boken innehåller inte bara (hypotetiskt) avslöjande detaljer om författarens privatliv. Utan boken passar väl in i en bokklubb, då den öppnar upp för samhällskritisk diskussion. För att rama in temat är det en strindbergsk dödsdans i vår samtid, direkt hämtad ur Norstedts beskrivning. Men framförallt är boken välskriven, och till för alla som gläds av litteratur som har en noggrann eftertanke. Varje ord som Witt-Brattström väljer är uttänkt och faller som en litterär explosion. Hon har valt sina ord precist och korrekt, både i hennes porträtt av mannen och kvinnan.

Om man lyckas hitta denna pärlan i en bokhandel ska man känna sig lyckligt lottad. Jag hittade ett exemplar i min favorithandel, Bokvärlden på Fridhemstorget i Malmö, som för övrigt har kunnig och varm personal. Se även Ebba Witt-Brattströms intervju om punktromanen på SVT Play. Finns under Babels bibliotek!

Amanda Johannesson

 

Namnlost-1

Århundradets kärlekskrig av Ebba Witt-Brattström
Nordstedts 

 

DELA!

SOCIALDEMOKRATERNA SKÅNE
Olof Palmes Plats 1
214 44 Malmö
Tel: 040 – 660 73 00
skane@socialdemokraterna.se
www.socialdemokraternaskane.se
www,facebook.com/SocdemSkane