”Om fotbollen tidigare var en angelägenhet för den passionerade är det numera en accessoar för medelklassen.

Niklas Karlsson har läst Vem dödade min fotboll? av Simon Bank.  

Fotboll är som en tavla som ständigt skiftar motiv”, skaldade en gång Gabriel Jönsson, kanske mest känd för texten till Flickan från Backafall. Jönsson sätter ord på det jag själv känner inför världens största idrott. Passionen bland hängivna supportrar, kärleken till laget. Eller det vackra i en elegant slagen passning, briljansen i en dribbling som förpassar motståndaren till läktaren.

Fotboll, och idrott överlag för den delen, är en spegelbild av samhället. Här tar sig samhälleliga konflikter, motgångar och framgångar, uttryck. Kanske inte så konstigt då att Simon Bank väljer titeln ”Vem dödade min fotboll?” när han beskriver hur den moderna fotbollen ser ut idag.

Nyliberalismen, som vilar på övertygelsen att marknaden måste få en starkare roll för att styra fördelningen av våra resurser, har dominerat samhällsutvecklingen i årtionden och återfinns numera överallt. Inte ens idrotten, än mindre fotbollen, har kommit undan.
 

”Det är en dyster uppgörelse med vår tids största sport Simon Bank ägnar sig åt, när han på med intellektuell skärpa och vass penna redogör för hur fotbollen förändrats när marknadslogik och nyliberal ideologi spridit sitt gift.”

Det är en dyster uppgörelse med vår tids största sport Simon Bank ägnar sig åt, när han på med intellektuell skärpa och vass penna redogör för hur fotbollen förändrats när marknadslogik och nyliberal ideologi spridit sitt gift. Fotbollen har genomgått extrema förändringar, från att vara en folklig kultursport och kulturyttring till att bli en konsumtionsvara för tv-publiken. Om fotbollen tidigare var en angelägenhet för den passionerade är det numera en accessoar för medelklassen.

Som människa har vi reducerats till kunder, i nästan alla avseenden.

Det är lätt att känna uppgivenhet som fotbollsentusiast av Banks genomgång, men det stärker också övertygelsen om att en annan ordning är nödvändig. För den som gillar idrott, särskilt fotboll som jag, och har ett brinnande politiskt intresse, är Banks bok både befriande och bedrövlig på en och samma gång. Men fröna finns där, som lätt kan odlas och få växa till något hoppingivande och ljust. Som när han beskriver hur Olof Palme ofta återkom till ett citat i sina tal från Sundbybergsprologen av Ragnar Thoursie:

En öppen stad,
ej en befästad, bygger vi gemensamt,
-  Dess ljus slår upp mot rymdens ensamhet.

 Jag vill att fotboll ska vara poesi, och inbillar mig att framtiden och samhällsutvecklingen ligger i våra egna händer. Nyliberalismens gift, som ätit sig in i alla samhällets beståndsdelar, bör en gång för alla förpassas till historien. O jogo bonito!

Niklas Karlsson

 

simon_banks

Vem dödade min fotboll?  Simon Bank
Bokförlaget Forum 

 

DELA!

SOCIALDEMOKRATERNA SKÅNE
Olof Palmes Plats 1
214 44 Malmö
Tel: 040 – 660 73 00
skane@socialdemokraterna.se
www.socialdemokraternaskane.se
www,facebook.com/SocdemSkane