Spänning på kanten mellan fiktion och dokumentär

Tony Johansson tipsar om Veronica Palms romandebut Inte alla män

Jag känner Veronica Palm sedan 25 år, så någon objektiv recension av hennes debutroman Inte alla män, kan jag inte skriva. Men ett boktips så här när semestern närmar sig - eller rentav har börjat - kan jag ge. Inte alla män handlar om riksdagsledamoten Emilia Berg. Och bara för att få den saken ur världen: ja det är svårt att inte se före detta riksdagsledamot Palm framför sig när man läser om Berg. Berg försöker få ihop att ha-barnen-varannan-vecka-tillvaron med sina politiska uppdrag.

Hon är på väg upp i partihierarkin, dock ständigt omsprungen av män som saknar andra egenskaper än att de är just män. Av en tillfällighet träffar Emilia sin barndomskamrat, Josefine. De har glidit ifrån varandra, såsom det ofta blir på vägen till vuxenlivet. Fast i det här fallet handlade det också om att Josefines mor, när hon gifte om och upp sig handgripligen lyfte bort Josefine från det enklare liv de levt. Josefine lever nu överklassliv som hemmafru, till synes lyckligt gift med en riksdagsledamot som spås en lysande framtid i sitt parti och som är, ryktas det, på väg att utses till minister. Snart inser Emilia emellertid att han misshandlar Josefine.

Romanen övergår nu till att bli en lärobok i hur man bör agera när man upptäcker att någon misshandlas eller far illa. Men missförstå mig inte. Det är inget negativt och storyn försämras inte. Tvärtom. Sedan jag själv började skriva, läser jag det mesta med författarens glasögon, studerar själva hantverket så att säga. Och jag kan bara konstatera att Palm lyckas väl när hon komponerar sin historia. Bra karaktärsskildringar och en bitvis riktigt spännande historia som balanserar där på realismens kant mellan fiktion och dokumentärt skrivande. 

”Romanen övergår nu till att bli en lärobok i hur man bör agera när man upptäcker att någon misshandlas eller far illa. Men missförstå mig inte. Det är inget negativt…”

Jag tycker rentav att Palm emellanåt briljerar i hur hon gestaltar Josefine, i synnerhet hennes tankevärld, såsom den formats och kuvats under år av psykisk och fysisk misshandel. Det enda som skaver är att kvinnomisshandlaren också är en politisk motståndare till romanens huvudkaraktär, Emilia Berg. Dels är det lite för simpelt, dels är det kontraproduktivt. Själva poängen är ju att män som slår kvinnor finns överallt. Givet att historien ska utspela sig i en politisk miljö, hade det varit betydligt mer effektfullt och pedagogiskt om Palm gett rollen som hustrumisshandlare till en av Emilia Bergs partivänner. Det är lite synd, faktiskt. Men vill du läsa en spännande roman i sommar om ett aktuellt ämne, så kan jag verkligen rekommendera Inte alla män. 

Tony Johansson

Tony Johansson är chef för det socialdemokratiska kansliet på Region Skåne men också verksam som författare. Hans deckare finns i bokhandeln och som ljudböcker inlästa av Reine Brynolfsson, på bland annat Storytel.

 

Palm_Inte-alla-mA¤n_final

Inte alla män
Bokfabriken, 2021
Finns även som ljudbok, inläst av Maria Lyckow

 

Veronica_1

Veronica Palm är författare och har tidigare gett ut boken Systerskap: En feministisk idébok. Inte alla män är hennes första skönlitterära roman. Mellan 2002–2015 var Veronica Palm riksdagsledamot för Socialdemokraterna. 

 

DELA!

SOCIALDEMOKRATERNA SKÅNE
Olof Palmes Plats 1
214 44 Malmö
Tel: 040 – 660 73 00
skane@socialdemokraterna.se
www.socialdemokraternaskane.se
www,facebook.com/SocdemSkane